Festivāls DABĀ

Nāc dziedāt un klausīties DABĀ!

Festivāls DABĀ šogad notiek 19.-21. jūlijā Sāvienas pilskalnā, Ļaudonā, un tā mērķis ir vērst uzmanību uz ārā dziedamo tautasdziesmu repertuāru, tā satura un izpildījuma veida ciešo sasaisti ar dabas ainavas veidoto akustisko vidi. Kā nozīmīgākās festivālā izceļamas divas aktivitātes – āra dziedāšanai veltīts simpozijs ar lekcijām un meistarklasēm, kā arī akustisks koncerts dabā.

Klausītājiem vēlamies parādīt, ka liela daļa latviešu tautasdziesmu ir dziedātas dabā – pakalnos, mežmalās, pļavās, pie ezeriem, upēm. Sēlijas rotāšana, ganu gavilēšana, Latgales tolku bolsi un dzagiuzes bolsi, Dienvidkurzemes garie saucieni un leiši tradicionāli ir dziedāti dabā, dziedātājiem mijiedarbojoties ar atbalsīm, putnu dziesmām un citām dabas skaņām.  Festivālā DABĀ šo varēs piedzīvot visi klausītāji gan koncertā, gan meistarklasēs, kurās praktiski varēs izmēģināt, kā tas ir  – “palaist balsi” pa vējam vai pāri koku galiem.

Festivāls  DABĀ pulcē gan vietējās, gan ārvalstu folkloras grupas, kas praktizē dziedāšanu un tradicionālo instrumentu spēlēšanu dabas akustiskajā vidē. Festivāla apmeklētāji iepazīs latviešu un citu tautu – lietuviešu, igauņu, zviedru, portugāļu tradicionālo mūziku teorētiski lekcijās, praktiski meistarklasēs, kā arī izbaudīs Sāvienas pilskalna ainaviskumu un izcilās akustiskās īpašības. 

Festivālā ieplānotas arī citas aktivitātes – vietējo ražotāju tirdziņš, pilskalna augu iepazīšanas meistarklase un Meža terapijas biedrības vadīta meža veldzes pastaiga. Festivāls notiek Ļaudonas pagasta svētku ietvaros. Dalība – bez maksas.

Starptautiskais tradicionālās dziedāšanas festivāls  DABĀ  saņēma Madonas novada Gada balvu kultūrā 2022 nominācijā “Gada debija kultūrā”. Bildē pasākuma organizatores, grupa Saucējas un Anna Anita Amata. 

Ļaudonas pagasta kultūras nama vadītāja ANNA ANITA AMATA par festivālu 2022. gadā: “Pērn pastaiga Sāvienas pilskalnā ar grupu “Saucējas” izvērtās par ļoti maģisku piedzīvojumu, tāpēc gribam turpināt šo tradīciju jau plašākā mērogā, pieaicinot arī citas grupas. Esam lepni, ka pagastam ir savs festivāls! Sāvienas pilskalns ir unikāla dabas un kultūrvēsturiska vieta, tāpēc vēlamies ar to vairāk iepazīstināt gan vietējos ļaudis, gan ciemiņus. Gaidīsim visus interesentus ciemos jau no 1. augusta, kad visu nedēļu Ļaudonas pagasta svētku “Sajūti Ļaudonu” ietvaros notiks dažādas aktivitātes.”

Festivālu rīko grupa “Saucējas” un kultūras menedžmenta centrs “Lauska” ar Ļaudonas pagasta, Madonas novada un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Festivālu finansiāli atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Nakšņošanas iespējas: https://bieles.lv (tel. 20211324)